Политика

Борисов: Все повече се отдалечаваме от ротацията

От Euronews България Euronews България

Пореден ден искри в сглобката. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партньорите в управлението са далеч от ротацията, която въпреки че премиерът Денков обяви, че ще е на 6 март, можела да се отложи с няколко дни. Борисов коментира, че ако Николай Денков и Мария Габриел не се разберат помежду си, депутатите на ГЕРБ може и да приемат оставката на настоящия кабинет.

 

„Отдалечаваме се от ротацията, 6 март може да не е датата, на която ще се случи“, предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление в кулоарите на парламента.

"Нека първо се осъществи ротацията, защото сме много, много далече от нея, според мен. Ние много, много ясно казваме - Мария Габриел и Денков, ако намерят изход от ситуацията, ние ще я подкрепим. Ако някой си мисли, че еднолично с 30 депутати ще извива ръцете на 69, няма как да се случи. България ни е мила, направих огромни компромиси тези месеци, но все пак някаква култура на управление трябва да имаме", заяви той, цитиран от БНР.

Борисов допусна възможност Николай Денков да подаде оставка като премиер, преди да е намерено решение в спора с ПП - ДБ за поста външен министър.

"И какво от това? А какво ще стане, ако не гласуваме. Денков трябва да забрави егото си. Това какво ще прави зависи от депутатите в парламента, които са го подкрепили. А какво ще стане, ако Денков абдикира и депутатите не подкрепят оставката. Не, не го обмислям, а ми задавате въпрос, той щеше да си подаде оставката и за "Лукойл", заяви лидерът на ГЕРБ.

Подписването на коалиционно споразумение е въпрос на добра воля от двете страни, каза още Борисов. Той допълни, че след ротацията - ако се случи, ще стане ясно дали областният управител на София град ще бъде сменен заради отменения избор на председатели на комисии в СОС.