Политика

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, ротация няма да има (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако Николай Денков и Мария Габриел не се разберат - ротация на правителството няма да има. Борисов направи коментар пред репортери в НС и за бежанците, пристигнали в България със самолет вчера, както и за земеделските протести:

"Господин Петков каза да си мълчим, а той всеки ден говори, но Денков и Габриел когато станат готови, ако се разберат, ще ви кажа. Ако не се разберат, имаме ясен план. Ако не се разберат - няма ротация".

"Такава информация не може да има. Ще си платим тези три години, целия народ. Когато аз управлявах България, такъв самолет нямаше да може да дойде, това нямаше да се случи, точка. И нищо фатално няма. Хубавото от цялата работа е, че МВР работи много по-добре, "Гранична полиция" дава много по-добри резултати и това го знам от партньорите отвън, не само като тяхна информация, и мисля, че сега и с новата техника, и с всичко, което се прави за тях, постепенно този проблем, нанесен ни в последните три години като щета, на всички нас, ще се изчегърта", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Решенията се взимат в Министерски съвет", отговори той на думите на президента Румен Радев, според когото "дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска, защото решенията се взимат от други хора на друго място".

Въпросът е да не се стигне до ситуация, в която всеки ход е грешен, посочи Борисов. "Служебните министри бяха пешки, за нас сегашните министри са дами, офицери, а някои и кончета, които подскачат наляво-надясно."

 

Оптимизъм

"Оптимист съм и ще бъде огромна грешка, ако ротацията не случи. Държавата е стабилна в момента, трябва да се случи тази ротация и да има правителство", коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. 

Запитан дали трябва земеделският министър да подаде оставка заради протестите на фермерите, Пеевски настоя, че първо премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел следва да си представят оценките за министрите и тогава ще се види кой ще бъде подкрепен.

А по отношение на критиките на президента Румен Радев, че министрите са само "пешки", Пеевски каза, че пешки е редил само държавният глава досега в продължение на две години.