Политика

Политолози: Бойко Борисов може умело да блъфира своите съперници, докато успоредно играе няколко игри

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ситуацията около ултиматума, който Бойко Борисов постави пред „Продължаваме промяната“ е малко по-задълбочена, защото той идва на фона на ситуацията в СОС малко преди това и ми се струва, че това беше разменната монета. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime политологът Светлин Тачев.

По думите му преди дни Борисов е дал крачка назад по отношение на това Мария Габриел да бъде външен министър, ако все пак ГЕРБ запази ведомството. В същото време обаче беше подкрепен председател на Столичния общински съвет от ПП-ДБ.

Струва ми се, че това всъщност е пряката договорка, с която да се направят първите стъпки към възможна ротация. Това, което се случи снощи в СОС обаче и окупирането на комисиите от страна на ГЕРБ и всички останали партии сякаш изостри тона и не беше очаквано. Това беше много бърз шах с пешката и изостри тона на национално ниво.

Според Тачев това е изострило и тона на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по този начин е показал, че именно той е този, който определя дали това правителство ще съществува. Виждаме обаче изострен тон и от страна на Кирил Петков, който твърди, че няма да наведе глава толкова лесно – т.е. виждаме как от местната власт и на национално ниво започва да расте напрежение, обясни още Светлин Тачев.

Според политолога Милен Желев от ПП-ДБ са смятали, че именно Столичният общински съвет е разменната монета, но вчера са били изненадани. Бойко Борисов умее доста умело да блъфира своите съперници докато успоредно играе няколко игри.

Той не се чувства длъжен да спечели всеки един спор със своите опоненти, но продължава да трупа популярност и електоралните нагласи са в негова полза – дори да му се наложи да склони по темата за външния министър, той пак трупа победа след победа, коментира още политологът.

Целия разговор вижте във видеото.