България

Инж. Кремен Георгиев: Газ ще има, цената е отделен въпрос

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Би трябвало да няма проблем с доставките на природен газ. Цената е леко абсурдно да я коментираме отсега, тъй като тя за следващия месец не е известна. Газ ще има, цената е отделен въпрос. Това коментира в "Добро утро, Европа" инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Газохранилището "Чирен" е с наличности за два месеца и то само, ако ползват газ битовите потребители.

Тук въобще не говорим за индустрията и за топлофикациите, обясни той. "Чирен" никога смята обясни експертът.

От страна на търговците на природен газ в България, които са над 40, явно има начини да доставят количества от друга страна. Ние имаме договори с тях и сме спокойни. Винаги съществува риск от някакво физическо отсъствие на газ, но не можем да си представяме, че ще стане така, смята инж. Георгиев.

Той коментира и въпроса за ТЕЦ "Брикел", като заяви, че за Сливен друга алтернатива няма.

"Брикел" е уникално предприятие и за Сливен е най-фатално, ако няма това гориво, което се произвежда, категоричен е инж. Георгиев.

Според него, случващото се с "Брикел" е политическа акция. Не знам какво се случва, защото нямаме протоколите от проверките, които излизат за 2-3 дни. Не знам защо ги няма, допълни експертът.

Той коментира и дали е възможно топлофикациите да редуцират с 15% потреблението на газ.

Няма как топлофикациите да кажат в твоята кухня колко градуса да бъде. Технологията трябва да е обратна - всички абонати да намалят потреблението и тогава вече на топлофикациите ще е нужна по-малко енергия, обясни инж. Георгиев.

Той определи идеята на Брюксел като популистко предложение.

Според него, решението на газовата криза не е в икономии, а в организирането на доставките на газ.

Вижте целия разговор във видеото.