Ще остане ли София без парно и топла вода? Разговор с общинските съветници Борис Бонев и Прошко Прошков

От Euronews България Euronews България

Ще остане ли София без парно и топла вода през есента? И защо общинарите промениха системата за таксуване в градския транспорт? Тези теми коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ общинските съветници Борис Бонев от "Спаси София" и Прошко Прошков от ГЕРБ.

„Освен политическо невъзможно, това е инженерно невъзможно, защото „Топлофикация София“ е част от националната сигурност в електроенергийната система на страната“, заяви Прошко Прошов.

„Булгаргаз е обществен доставчик и не може да си позволи заплахи“, подчерта той и допълни, че от от година и половина Столичната община постоянно е обект на такива.

Цената на газа за потребителите на „Топлофикация София“ няма да се променя, посочи Прошков и уточни, че тя е определена от КЕВР на 137 лв./Mwh

По думите на общинския съветник от ГЕРБ „Топлофикация София“ дължи на Булгаргаз 328 млн. лв. за природен газ, а същевременно държавата дължи на „Топлофикация София“ 348 млн. лв.

Борис Бонев е убеден, че през годините дружеството се е възползвало от положението си и политическата сила, с която разполага.

„Представете си политическия удар ако оставим 1 млн. софиянци без топла вода или отопление през зимата“, отбеляза той.

Според общинския съветник от „Спаси София“ дружеството няма как да бъде оставено да фалира, защото е "too big to fail". 

„За може да има социално поносима цена на отоплението за гражданите перманентният дефицит заложен по закон трябва да бъде компенсиран с производство на електрическа енергия, която е скъпа“, смята Прошков.

Той обяви, че столичният кмет Йорданка Фандъкова е договорила грант от над 1 млн. долара, като е назначен американски консултант със 120-годишна история.

Имаме план за възстановяване финансово и технологично на „Топлофикация София“ започнали сме процедура с мандат от общинския съвет. Потърсен е международен инвеститор, който да направи „Топлофикация София“ модерно екологично дружество, което да печели от производството на ток.

Прошко Прошков, общински съветник от ГЕРБ

Той допълни, че задачата е да се подготви документация и през есента да започне процедура.

Борис Бонев от „Спаси София“ контрира, че от 20 години проблемите на „Топлофикация София“ са добре известни, както и възможните решения, но ГЕРБ не са предприели необходимите действия.

„Всичко това е било в ръцете на ГЕРБ, които управляват 17 години София и близо 12 години без прекъсване на национално ниво“, подчерта Бонев и допълни:

От 20 години знаем, че трябва да има комбинирано производство на електрическа и топлоенергия. Какво направи Столична община за всичките тези години? Нищо не направи.

Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“

Прошков отвърна, че в учебниците всичко изглежда много лесно и бързо, но в в политическата реалност проектите се реализират бавно и тежко.

Относно новата тарифна политика в градския транспорт в София, Борис Бонев призна, че дискусиите са били доста продължителни, като са обследвани моделите в над 20 града, както и доклади на международни компании.

По думите му, заради тежкото финансово състояние на градския транспорт в София, вариантите са били или вдигане на цените на всички билети, или запазване поне на цените на месечните и годишните карти, които се използват от голям дял от пътуващите с градския транспорт.

„От някъде трябваше да дойдат допълнителни приходи“, каза общинският съветник от „Спаси София“.

Той изтъкна, че с промените се въвежда възможност младите, студентите и учениците да закупуват годишна карта на цената на 10 месеца, както и ползване на билети за време – съответно за 30 или 60 минути, в рамките на които пътуващият може да смени превозното средство, без да бъде таксуван допълнително.

Целия разговор вижте във видеото.