Euronews Primetime

ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Страните членки на Европейския съюз одобриха компромисен вариант на плана на Еврокомисията за спестяване на газ при извънредни ситуации. Той цели да подготви държавите за допълнително намаляване на доставките от Русия.

27-те държави членки постигнаха съгласие доброволно да намалят с 15% потреблението на газ в ЕС между 1 август и 31 март, в сравнение последните пет години. Това количество се равнява на 45 милиарда кубически метра газ.

Те ще имат опция за задействане на механизъм за обявяване на извънредно положение, в случай на масов недостиг на суровината, като са предвидени обвързващи цели за икономии.

Договорката беше постигната от европейските енергийни министри, които заседаваха в Брюксел извънредно заради кризисната ситуация.

Решението беше постигнато с огромно мнозинство, само Унгария е против.

Преди това обаче поне 11 от 27-те държави бяха категорично против това Комисията да може да взема безусловно газ от държавите от ЕС. 

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че руският президент Владимир Путин стои зад плана на държавната компания "Газпром" да намали доставките на газ за Европа.

 

Руският президент Владимир Путин ще продължи да играе мръсните си игри, като злоупотребява и изнудва с доставките на газ. И това е нещо, за което трябва да подготвим нашите домакинства и икономики и да ги защитим. "Газпром" обяви допълнителното ограничаване на доставките на газ, което веднага предизвика повишаване на цените. А това е само допълнително доказателство, че трябва да вземем нещата в свои ръце и да намалим зависимостите от руските доставки възможно най-скоро. Ако успеем да направим това, цяла Европа ще спечели.

Йозеф Сикела, министър на индустрията на Чехия

Някои от страните-членки като островните държави Ирландия, Кипър или Малта, балтийските републики и някои южни страни ще получат дерогации заради различия в зависимостта си от руски природен газ. Мярката ще бъде адаптирана като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ и свързаността им с газопроводи.

Тъй като много страни от ЕС вече са изправени пред ограничени руски доставки, Брюксел ги призовава да се подготвят, като пестят газ и го съхраняват за зимата.

 

Трябва да сме готови за възможни прекъсвания на доставките от Русия във всеки един момент. И за да сме готови за това, трябва да действаме още сега, трябва да се погрижим за нашата готовност, трябва да се справим с тази криза още сега и заедно. И по този начин ще намалим търсенето си превантивно.

Кадри Симсон, европейски комисар по въпросите на енергетиката

След инвазията на Русия в Украйна ЕС наложи поредица от икономически пакети със санкции на Москва, като с това застраши собствените си енергийни доставки. Миналата година руският газ представляваше около 40% от вноса на газ в ЕС.