Европа

Международен анализатор: Русия ще спре газа на Европа и ще ѝ даде крайни срокове за преосмисляне

От Любомира Тонева Любомира Тонева Стажант

Войната в Украйна навлезе в шестия си месец. Въпреки че имаше постигнато споразумение в петък между Киев и Москва, уреждащо износа на зърно, Русия удари ден по-късно Одеса.  Ще бъде ли възставен  украинският износ на зърно, което ще помогне за ограничаването на кризата с храните и ще овладее скока им в световен мащаб? Темата в "Добро утро, Европа" коментира международният анализатор доц. Искрен Иванов. 

Много отдавна не може да се разчита на такъв тип споразумения. Това е така още от Минските споразумения, които бяха радиклано нарушени. Що се отнася до споразуменията за зърно, това е един много удобен инструмент на руската външна политика да манипулира този тип споразумения, защото знае, че Европа е изцяло зависима и по този начин Русия може да получи своето. Така че, всичко е въпрос на манипулации, смята доц. Иванов.

Ердоган имаше ясни споразумения с Путин и нарушаването им ще има много сериозни ефекти за добрите контакти между Русия и Турция, които бяха крайъгълен камък в диалога НАТО-Русия. Турция играеше много важна роля в този диалог и с нарушаването на тези споразумения, аз съм песимист, че тя ще може да изиграе тази роля и занапред. Отношенията между Турция и Русия тепърва ще се влошават, прогнозира анализаторът.

В момента интензитетът на войната в Украйна е изключително сериозен. Ние не знаем какво ще се случи, защото нямаме диалог между САЩ и Русия, нямаме почти никакъв диалог между Русия и ЕС, така че аз съм песимист в това отношение.

Проблемът е, че не само България, цяла Европа, започва да влиза в една спирала на икономическа криза, впоследствие ще прерасне в енергийна криза, токова криза и ще ескалира в потребителска криза.

доц. Искрен Иванов

Ако това се случи, тези процеси ще изпитат докрай готовността на европейския проект да съществува единен, както до момента, допълни той.

На въпрос дали Путин ще продължи да използва храните като залог, както прави с газа, доц. Иванов коментира, че това е основен инструмент на руската външна политика.

Обясни, че до войната в Украйна, външната политика на Русия към Европа е била разделена на две - към тези, които са страни членки на НАТО и на такива, които все още не са.

Според него, когато няма диалог, Русия винаги действа по този начин.

Европа много сериозно трябва да се замисли от тук нататък в каква посока да движи позицията си спрямо Русия и спрямо това, което се случва в Украйна.

доц. Искрен Иванов

На практика, Русия започва да печели икономическата война, има голям шанс нещата във военен план да се развият неблагоприятно, смята доц. Иванов. Ако Украйна контраатакува и се опита да си възвърне стари територии, твърде е възможно руският президент да прибегне до употреба на оръжие за масово унищожение, смята анализаторът.

Според него, Русия е способна на това да спре газа на цяла Европа. Тя ще го направи и ще даде крайни срокове на Европа да преосмисли политиката си. Лошото е, че за нас това ще е много тежко, тъй като ние сме 80% зависими енергийно от Русия и ни чака тежка зима, смята доц. Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.