Euronews Primetime

Енергиен експерт за газовите доставки: Ситуацията е тревожна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Не сме готови. Ситуацията е тревожна и аз съм притеснен. Причината за това е повишението на цената на природния газ, епизодичните доставки на втечнен газ на различни терминали, които не дават никаква сигурност. Това каза в студиoто на Euronews PrimeTime енергийният експерт Еленко Божков относно подсигуреността на България с природен газ.

„В момента вървят тестовете на връзката Комотини-Стара Загора – обявените количества са 188 млн. куб. м. месечно, а България ползва 250 милиона. Почти месечното ни потребление минава като тестови изпитания – от къде се взима? От „Газпром“, със сигурност, като вероятно се плаща от ICGBG консорциум като тестов газ и с това се задоволяват връзките на България“, смята Божков.

 

 

За периода от спиране на доставките от „Газпром“ ние всъщност получавахме газ пак от „Газпром“, но срещу суапови сделки за различни количества втечнен газ. Нещата са толкова неясни, непрозрачни, несигурни, че освен безпокойство, друго не могат да събудят.

Еленко Божков, енергиен експерт

Недоставените количества до 1 милиард годишно ние трябва да ги получим по новия газопровод, по договорената цена, уточнява експертът.

Една трета от нужния ни природен газ ще дойде от Азербайджан. Другите количества са под един голям, ама много голям въпрос. И там е притеснението, категоричен е Божков.

Що се отнася до цената, там едва ли можем да обсъждаме колко евтино ще бъде. И, ако има, със сигурност ще бъде по-скъпо, отколкото е цената, по която бихме получавали, ако си продължим договора с „Газпром“, прогнозира енергийният експерт.

Цялото интервю вижте във видеото.