Спорт

Възраждат една от рали легендите на Група Б

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
12 E1708599868387 Снимки: Kimera

Всъщност това е вторият строго лимитиран модел на италианското студио Kimera Automobili, вдъхновен от историческите машини от моторните спортове на Lancia, които превземат световните писти и рали отсечки през 70-те, 80-те и 90-те години.

Името му е EVO38 Ultima Evoluzione, като идеята е да бъде еволюция на моделът от ралигрупа "Б", който побеждава Audi S1 Quattro в собствената му игра, въпреки задвижване само на задните колела - Lancia 037, като в миналото наистина бива тествано нещо подобно под прякор "Mazinga", но така и не се стига до готов модел.

Това е основната причина за създаването на EVO38, като в детайлите има препратка към още един легендарен рали автомобил - Delta Integrale и последата Evoluzione версия - "подутият" преден капак със специфични вентилационни отвори, по-широките арки на калниците, както и подобни алуминиеви джанти.

За разлика от модата на "рестомодовете" или използването на старо шаси, което бива модернизирано, тук от компанията са създали изцяло нова тръбна конструкция, а всички заобикалящи я панели са от карбон.

Характеристиките още не са разкрити, но вече готовият им модел EVO37 разполага с бензинов 2.1-литров четирицилиндров двигател с турбо и компресор и има мощност от 505 конски сили и 550 нютонметра, при тегло на автомобила от скромните 1050 килограма - естествено тук очакваме малко по-добри стойности.