АвтоФест

От старо комби в състезателен автомобил - какво сътвори Майк Уидет в родината на дрифта?

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
418943113 935530254597495 5595024888745043298 N

Защо дрифтът, възникнал в Япония, стана толкова популярен спорт по света? Заради свободата, която представлява. Строгите хомологационни правила в ралито, пистовите шампионати, винаги са задължавали отборите и пилотите да купуват най-новите модели автомобили, но в дрифта няма такова задължение, няма задължение към типа използвано шаси - седан, купе, комби, кабрио, хечбек, че дори и SUV - каквото ви дойде на акъла.

 

А по идеи, бившият новозеландски фрийстайл мотокрос състезател Майк Уидет или "Мед Майк", всеки път ни изумява. Той е един от най-познатите дрифтъри по света, благодарение на стила си и разбира се с автомобилите, които създава - всичките с любимите му ванкелови двигатели. След изненадващата, създадена от 0 от изцяло тръбна конструкция 787D, която бе представена на най-голямото тунинг шоу в света - SEMA, в Лас Вегас, е ред на едно старо комби RX-3.

Да, Уидет ще се състезава в японския шампионат D1GP точно с това комби, между много подготвени чисто нови автомобили и едни от най-добрите пилоти в родната земя на дрифта. Защо избра точно него? Заради историята си с този екземпляр, който е първият му дрифт автомобил от далечната вече 2004-та година, че и преди това. Точно с него той печели първото си състезание, а след това продава, за да се захване с някоя по-щура идея.

Съвсем скоро, той си го откупува обратно, а само за три месеца го превръща в напълно готов за състезания екземпляр с мощност от над 600 конски сили, идващи от четирироторен атмосферен ванкелов двигател, и още над 100 от нитросистема, която ще бъде монтирана допълнително. Автомобилът бе представен на автосалона в Токио и със сигурност феновете на пилота, който е и шампион на Япония, останаха изненадани от решението му. Какво остава? Да видим първата му поява в кръговете на D1GP и дали идеята му ще бъде способна да го отведе до почетната стълбичка и най-важното - звукът, който ще издава този 4-роторен двигател.