Цвят

Авиотакситата може да станат реалност до 2026 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Докато авиационният сектор се опитва да направи летенето по-екологично, някои аерокосмически компании залагат много на нова форма на пътуване - въздушните таксита. Някои от хората зад този футуристичен сценарий предполагат, че те могат да станат реалност още през 2026 г.

От години на въздушните електротаксита се гледа като на възможност за намаляване на въглеродните емисии. Ограниченията на живота на батериите и регулаторните препятствия обаче попречиха на технологията да се развие.

Всички световни авиационни компании са обещали, че до 2050 г. полетите ще бъдат въглеродно неутрални, трябва да има друга алтернатива на реактивните двигатели. Трябва да има нов вид мобилност, която да компенсира въглеродните емисии, и която авиокомпаниите на дълги разстояния ще трябва да възприемат.

Джейуон Шин, главен изпълнителен директор на Supernal

Големите компании в сферата на мобилността сега навлизат на пазара благодарение на падащите цени на батериите и технологичния напредък. Захранваното с батерии въздушно такси ще има пробег между 40 и 60 километра и ще може да излита и каца вертикално. За разлика от хеликоптерите обаче то ще бъде значително по-тихо и по-устойчиво.

„Технологията е доста развита. Идеята да има електрически въздушни таксита е напълно осъществима. Но има и възможност за работа в различна среда. Технология може да има, но трябва да има и регулации“, казва Брендън Соби – независим авиационен анализатор.

Въпреки че технологията напредва бързо, някои експерти предупреждават, че регулаторните пречки не са изчезнали.