Свят

От летящи таксита до метавселена и изкуствен интелект на технологичното изложение в Лас Вегас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Годината започна с най-влиятелното събитие – изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. 100 хиляди души видяха широка гама от иновативни продукти – преносими устройства за метавселената, свързана чанта за бокс, електрически ролкови кънки, дори технология за общуване с животни. Въпреки кризата с инфлацията и разходите за живот, шоуто във Вегас открои тенденции, следвани през цялата година.

„Компаниите наемат хора навсякъде. Все още има недостиг на работници. Технологичната индустрия се справя добре. Но ние следваме като цяло глобалната икономика. Има приливи и отливи“, казва Гари Шапиро – президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията за потребителски технологии.

На Световния мобилен конгрес в Барселона различни китайски компании се конкурираха с последни модели смартфони, пълни с куп функции, удобни за потребителя.

„Самсунг“ и „Епъл“ също показаха своите флагмани - съответно Galaxy S23 Ultra и iPhone 15.

Технологията за виртулна реалност също беше постоянен хит – демонстрации показаха как 5G мрежата може да свързва външни обекти към метавселената на практика без никакво забавяне.

„За постигне метавселената голяма част от потенциала си, се нуждаем от силни, качествени 5G мрежи с честотна лента и много ниска латентност“, заяви Кестър Ман – анализатор CCS Insight.

В средата на годината „Епъл“ показа собствени очила за смесена реалност.

Наречени Vision Pro, те ще потопят потребителите в това, което компанията нарича "пространствени изчисления", за да сърфират в интернет, да гледат филми и да водят видео разговори, наред с много други неща.

„При това ценово равнище, с технология, която все още се развива, смятам, че тази категория ще достигне пик след няколко години. За да бъде платформата успешна, „Епъл“ се нуждае от идеите на своите разработчици“, каза Бен Бахарин – изпълнителен директор на Creative Strategies Inc.

Генеративният изкуствен интелект беше хит на изложението „Париж Вива Тех“. Появи се под формата на гения с четката Винсент Ван Гог. Посетителите можеха да разговарят с анимиран образ на покойния художник, чиито отговори бяха генерирани от специален езиков модел.

Също в Париж – но на авиационното изложение – германската компания Volocopter показа прототип на въздушно такси, задвижван с електричество, който може да излита и каца вертикално. Очаква се да превозва пътници с големи финансови възможности още следващата година – по време на Олимпийските игри.