Цвят

Франция планира да пусне летящи таксита за Олимпиадата през 2024 г.

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Скоро в Париж ще бъде възможно да изберете да се движите по въздуха, а не по пътя. По време на Олимпийските игри през 2024 г. ще бъде пусната нова услуга с въздушни таксита. Те ще имат обхват до 35 км. и ще достигат скорост от 110 км.ч. Пригодени са за градска среда. Как всъщност ще изглежда пътуването? Екип на Euronews провери в първия в Европа „Вертипорт“ - тестов терминал за летящите таксита близо до Париж.

Тук се намира нашият малък салон за пътници. 5 минути преди излитането те ще бъдат помолени да се качат на въздушното такси. Разполагаме с биометрична врата. Пътниците ще минават през нея, преди да се качат на борда.

Дамян Кисели, ръководител на инфраструктурата за Европа и Близкия изток, Skyports

Качването и излитането ще става от един от петте вертипорта около Париж - в центъра на града, или дори на баржа, плаваща по Сена. Според създателите на проекта електрическите таксита са 4 пъти по-тихи от хеликоптер. Парижани о гостите на френската столица тепърва ще свикват с избора на алтернативен превоз по въздух.

На първо място, новите форми на въздушна мобилност са нисковъглеродната авиация на днешния ден. Но това е и авиация, която прави по-широка употребата й - превоз на хора, на пратки, спешни и медицински услуги. И тези, за които все още не сме се сетили.

Едуард Аркрайт, изпълнителен директор на ADP Group

Що се отнася до производителите, изборът на Париж падна върху „Volocopter“ и неговите двуместни самолети. Германската компания се надява бързо да получи зелена светлина от Европейската агенция за авиационна безопасност.

Дали Париж ще бъде първата столица в света, която ще пусне услугата летящо такси? Многобройните участници, които стоят зад проекта, вярват в това. Те разполагат с по-малко от година преди Олимпийските игри, за да убедят регулаторните органи и властите

Основният приоритет днес е сертифицирането на машината. Така че създателите на новите таксита по въздух работят усърдно за да изпълнят обещанията си да са готови до старта на Олимпиадата.