Икономика

Кметът на Ню Йорк обяви въвеждането на електрически въздушни таксита

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Очаква се скоро пътниците на авиокомпаниите да бъдат превозвани от електрически хеликоптери от и до летищата в града. Така те ще избегнат трафика без да увеличават количеството на отделените от автомобилите вредни емисии. Като за начало пътниците ще могат да използват хеликоптерната площадка в центъра на Манхатан, а нейните собственици ще бъдат задължени да предоставят станции за зареждането и поддръжката на хеликоптерите.

 

Нашата инвестиция в тази технология и нейното използване ще ни позволи да имаме по-чисти небеса и да останем верни на мисията си, а именно да създадем първото летище в света за електрически хеликоптери. Като за начало ще създадем първото такова в страната, а в последствие ще го превърнем в нов център за устойчив транспорт.

Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк

Технологичните компании Joby Aviation и Volocopter, демонстрираха своите превозни средства чрез кратки полети около хеликоптерната площадка в понеделник. Те твърдят, че могат да намалят времето за пътуване между две летища в един и същи район така, че то да се случва в рамките на няколко минути, като към момента то обикновено отнема поне час.

 

Знаете ли, в рамките на нашия живот много от вас ще притежават свои частни електрически хеликоптери. Като се замисля, това няма да е много по-различно от това да си купиш джойстик за видео игри.

Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк

Електрическите хеликоптери, за разлика от обикновените, са също значително по-тихи. Очаква се тяхното използване да доведе и до намаляване на шумовото замърсяване в града.