Политика

Столичният общински съвет потвърди избора на зам.-председатели (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Столичният общински съвет отново избра зам.-председатели. Те са същите, които бяха избрани и преди областният управител Вяра Тодева да върне решението заради пропуски в гласуването и процедурата по свикване на събранието. Това са Георги Георгиев, Диана Тонова, Вили Лилков, Севдалина Димитрова и Бойко Димитров.

Дотук се стигна, след като в края на миналата седмица областният управител на София Вяра Тодева върна решението за направения на извънредното заседание избор. Според нея има съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. На извънредното заседание ГЕРБ-СДС, БСП и останалите партии се обединиха в гласуването. Те получиха по четири комисии, които са ключови - по бюджет и финанси, икономическа, транспортна, култура и образование. От ГЕРБ обявиха, че Вяра Тодева изпълнява политическа поръчка и поискаха оставката й.

Кметът на Столичната община Васил Терзиев обяви, че с администрацията обмисля да се именуват улици на загиналия в руски затвор опозиционер Алексей Навални и на юриста Кристиян Таков. Кметът обаче уточни, че темата за имената на улиците в София трябва бъде обсъждана, но моментът за това не е сега.

„Много се надявам, че наистина времето за шикалкавене приключи и за останалите колеги и днес ще имаме работещи комисии и наистина ще започнем да гледаме важните доклади и да решаваме проблемите на софиянци. Ние ще гласуваме по същия начин, защото нищо не се е променило, освен че имаме поредните две загубени седмици. Надявам се разумът да надделее и да започнем да работим, а не да продължава търговията с комисии – кои били хубави и кои – лоши. За нас няма добри и лоши комисии.“ Това заяви председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Иван Таков.

"В Столичния общински съвет има брутална търговия с власт и позиции, най-вероятно и с пари. От тази гледна точка ние това, което направихме, е да изключим хората, които смятаме, че предадоха каузата на "Възраждане“ и предадоха нашите собствени избиратели. За съжаление, не вярваме в прокуратурата, особено в сегашния ѝ вид и не виждаме абсолютно никакъв смисъл да подаваме сигнали към прокуратурата, тя е овладяна и по никакъв начин не е обективна", заяви председателят на групата на "Възраждане" в СОС Деян Николов.