Общество

Постаментът на ПСА няма да се маха, докато не се реши съдбата на Княжеската градина (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Няма проблем, всеки може да ми иска оставката, на този етап не виждам нито една причина да си я подам, заяви Вяра Тодева, областен управител на София-град на брифинг днес.

Искането на моята оставка е изцяло в правомощията на министър-председателя Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, добави Тодева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че вчера върна решението на Столичния общински съвет (СОС) за избор на заместник-председатели на Съвета и на председатели на комисии поради допуснати процедурни нарушения. Решенията трябва да бъдат прегласувани. В интерес на гражданите на София е всички решения да бъдат легитимни, да бъдат взимани по съответния разписан в закона ред, отбеляза областният управител.

Вяра Тодева каза, че има няколко съществени процедурни нарушения. На първо място извънредното заседание не е свикано по правилата, което се вижда от протоколите. Общинските съветници са били наясно, имало е множество предложения да бъде прекратено заседанието, което не се е случило, посочи тя. Според нея в СОС най-вероятно не са се запознали с измененията от 1 февруари в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в който се изисква материали да бъдат предварително публикувани и на сайта на Столичната община и на СОС. Това е трябвало да стане до 12:00 ч. на предния ден, поясни Тодева.

Материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били публикувани на интернет страницата на СОС и Столичната община. Нямам друг избор освен да върна това решение, както и всяко следващо решение, което бъде взето в нарушение, заяви областният управител. Тя добави, че няма никакво значение дали всички общински съветници са били в залата, тъй като законът е валиден за всички и всички трябва да го спазват, подчерта Тодева. Има правилник на СОС и законови изисквания, за да може да има легитимни решения в полза на гражданите на София.

В отговор на въпрос за Паметника на съветската армия Вяра Тодева каза, че областната управа обжалва решението на Административния съд за незаконосъобразността на премахването. Очакваме да влезе във Върховния административен съд, ще се съобразим изцяло с решенията, които ще бъдат постановени. Тодева съобщи още, че е изготвен идейният проект за преместване на паметника в Музея на социалистическото изкуство. Има два варианта на идейни проекти, които ще бъдат представени на Министерството на културата за одобрение, добави областният управител. За премахването на постамента, на който беше паметникът, още няма решение, тъй като се изчаква да има решение какво ще има там, допълни Тодева.