Общество

Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия

От Euronews България Euronews България
Pametnik PSA BGNES Снимка: БГНЕС

Административният съд в София разпореди да бъдат безусловно прекратени действията по демонтажа на Паметника на Съветската армия, които „не се извършват в изпълнение на представен административен акт или на закона”. В решението на магистратите се посочва, че както не е представен административен акт, така и договори, с които са става ясно какво ще се случи с фигурите след демонтажа им от монумента. Не става ясно къде ще бъдат откарани, как трябва да бъдат съхранявани, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтаж и пр.

Според съда представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не е установено, че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в 3-дневен срок от издаването му. То подлежи и на незабавно изпълнение от органите на полицията.