Общество

С плакати "Аз съм Альоша" пловдивчани бранят паметника

От Euronews България Euronews България

Защитници на паметника на Альоша в Пловдив се опитаха да влязат на заседанието на общинския съвет. От рано сутринта протестиращи се събраха пред сградата заради предложението на съветници от ДСБ монументът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.
Протестиращите издигнаха плакати с лозунги „Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко“, „История с референдум не се пази“, "На кого пречи символът на града "Альоша", "Аз съм Альоша" и "В Общинския съвет няма място за нацисти".

Стигна се и до напрежение между насъбралото се множество и полицаи, които в крайна сметка попречиха на демонстрантите да влязат на заседанието. Днес трябваше да бъде разгледано предложението за демонтажа на „Альоша“, но точката не бе включена в дневния ред.
Според протестиращите монументът е символ на града и мястото му е на хълма.

В защита на „Альоша“ в Пловдив бяха и депутатите от БСП Георги Свиленски и Кристиан Вигенин, както и лидерът на „Изправи се. БГ“ Мая Манолова. "Не разбирам защо този паметник дразни част от политическите формации. Паметниците не бива да се премахват, може да се осмисля тяхното значение и това, което те изразяват", коментира Вигенин.