Общество

Преместиха демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия към площадка за съхранение

От Euronews България Euronews България

Демонтираните бронзови фигури от монумента „Паметник на съветската армия“ се транспортирани днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, съобщиха от областната управа на София.

Междувременно влогърът Асен Генов публикува в профила си във Фейсбук снимки от превозването на фигурите. По неговите думи, той станал случаен свидетел на транспортирането на частите, докато се разхождал в Княжеската градина около 4.30 часа тази сутрин.

 

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи, стои още в прессъобщението на областната управа.

Оттам посочват още, че администрацията изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки "неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес".