Култура

Пейо Колев: Рисувал съм бай Васил, който преди 30 г. е позирал за Паметника на Съветската армия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Всичко започва от разказа на мой учител в Художествената гимназия Борислав Ждребев, който каза „ето го бай Васил като млад“, когато свалиха главата на руския войник.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria, Пейо Колев, създател на сайт „Изгубената България“ по повод демонтажа на Паметника на Съветската армия и лицата, които са изобразени на него.

В момента дали това е лицето на бай Васил е спорно. Някой казват, че не е той, други, които твърдят, че са негови роднини, твърдят, че е. Рисувах го преди 30 г. - един от най-добрите модели, които съм имал като ученик - виждам, че има доста общо във физиономията. Човек, който го е виждал може да намери общи черти в него. Бай Васил има стаж 50 г. в Академията и го познаха поне 200-300 човека.

В книга за българските родове има информация за друг модел Александър Юлиев, който е цирков артист.

Поради краткия срок, за който е строен този паметник, не се е приемало „не“ за отговор. Предполагам, че не са имали толкова време да намерят модели. За Юлиев със сигурност знаем, че е ползван за фигурата на войника, защото е бил изключително силен физически. По време на войната той е бил в Австрия, където е вкаран в концлагер и руснаците го освобождават от там. Така че вероятно с голяма готовност е позирал за този паметник.

Моят учител много пъти е говорил с бай Васил, който му споделил, че е моделът.

Фердинанд е откупил мястото, където сега е паметникът, защото е установил, че там последно залязва слънцето в София и е искал там да си направи двореца. Пази се проектът за нов дворец. Искал е възможно най-дълго да гледа слънцето.

Вижте цялото интервю във видеото.