Политика

„Ултиматум и политическа търговия“: Габриел не приема меморандума на ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България

„Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в изявление тази вечер, цитирана от БГНЕС.

По думите на вицепремиера меморандумът на ПП-ДБ влиза в противоречие с българската Конституция.

„Този документ предлага 2 политически сили да се споразумеят в абсолютно противоречие с демокрацията, правовата държава и европейските ценности за подялба на служи, регулатори и съдебна система“, смята Габриел.

Намирам го за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. Цели овладяване на независимата съдебна система.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи

Две седмици преди ротацията през март, Мария Габриел попита защо подобен документ не е бил подписан още през месец юни. По нейните думи това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаваме на съвместното управление.

„Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата“, каза още външният министър.

По-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че подходът на ПП-ДБ е ПП-ДБ е незрял и неприемлив и че избори „две в едно“ са абсолютно логичен завършек.

„Меморандумът не е ултиматум към ГЕРБ, а отворена позиция, за да стигнем до разбирателство“, каза по-късно Кирил Петков от ПП-ДБ.