Свят

Дамите от групата W20 целят да гарантират сигурността на нежния пол

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Политическият дебат за насилието над жени продължава. Групата W20 цели да гарантира, че въпросите, свързани с пола, са включени в дискусиите и в Декларацията на страните от Г-20. Представители на предстоящата среща на върха на W20, която ще се проведе в Бразилия, бяха поканени от италианското ръководство на групата, за да обменят мнения по този все по-належащ въпрос. Централно място в дискусията зае липсата на общо определение за “сексуално насилие” в първия в историята на ЕС закон за борба с насилието срещу жени.

W20 отправя призив за отхвърляне на директивата на ЕС, която ще бъде гласувана от парламента през април. Тя не включва сексуалните злоупотреби на работното място. Това означава и игнориране на изискванията на Инстанбулската конвенция.

Линда Лаура Сабадини, председател на W20 2021

Въпреки отпускането на повече средства за женските организации, убийството основано на пола, известно още като фемицид, не е признато като самостоятелно престъпление в италианското законодателство.

Италианската делегация ще участва в срещата на върха на W20 в Бразилия. Целта е да се приложат италианската експертиза и опит за решаване на проблемите на жените. Бразилското председателство обещава да се бори с насилието, основано на пола, превръщайки го в ключов акцент на срещата на върха.

 

Джорджа Орланди, Euronews