Европа

Законопроект за еднополовите бракове предизвика недоволство в Гърция

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стотици протестиращи се събраха в центъра на Атина, за да се противопоставят на законопроекта за еднополовите бракове в Гърция. Той трябва да бъде гласуван от парламента тази седмица. Повече от 1500 души се събраха на митинга, организиран основно от религиозни групи. Много от присъстващите скандираха "Долу ръцете от нашите деца".

Консервативното правителство на страната е вносител на законопроекта, но за да бъде одобрена реформата, ще е необходима и подкрепата на центристките и левите опозиционни партии.

Правата на всяко малцинство са гарантирани. Няма проблем. Те не се нуждаят от еднополови бракове. Децата са червената линия и ние никога няма да приемем това.

Чара Джанантонаки, протестиращ

Организаторите на митинга определиха законопроекта като заплаха за традиционното семейство.

Гърция е православна християнска страна и нашата традиция не позволява това. Ние познаваме и уважаваме един-единствен вид брак: православната християнска сватба. Нашата конституция също не предвижда това, така че този законопроект е противоконституционен и противоречи на нашата вяра в Христос.

Димитрис Нациос, лидер на крайнодясната партия "Ники"

Много еднополови двойки в Гърция, които искат да създадат семейство, в момента сключват брак в страни, където еднополовите сватби са законни. Ако бъде одобрен, Гърция ще стане първата страна с преобладаващо православно население, която ще узакони еднополовите бракове.