Европа

Естония одобри със закон еднополовите бракове

От Euronews България Euronews България
Estonia Politics AP Министър-председателят на Естония Кая Калас Снимка: АР

Естония стана първата страна в Централна Европа, която одобри със закон легализирането на еднополовите бракове, стана ясно от изявление на парламента. Предложението беше одобрено с 55 гласа "за" и 34 "против".

Премиерът на страната Кая Калас заяви, че новото законодателство ще влезе в сила през следващата година.

Това действие дойде само два месеца след като новото либерално коалиционно правителство на страната встъпи в длъжност и девет години след като страната гласува за въвеждане на еднополови граждански съюзи.

През април министър-председателят Кая Калас обеща да приеме закони за еднополовите бракове „възможно най-бързо“.

„Всеки трябва да има право да се ожени за човека, когото обича и с когото иска да се обвърже. С това решение ние най-накрая стъпваме сред... всички останали демократични страни в света, където е дадено равенство в брака“, заяви Калас в изявление.

„Това е решение, което не отнема нищо от никого, но дава нещо важно на мнозина. Това също показва, че нашето общество е грижовно и уважително един към друг. Гордея се с Естония“, каза тя.

Министърът на външните работи на Естония Маргус Цахна заяви:

„Горди сме да станем първата балтийска страна, която легализира еднополовите бракове".

Нагласите към еднополовите бракове в страната са се променили драстично от 2012 г. насам, според Естонския център за правата на човека.

Установено е, че 53% от естонците в момента подкрепят равенството в брака. Това е с 6% повече от преди две години.

Пред телевизионен оператор преди седмица, президентът на естонския парламент Лаури Хусар се позова на проучвания на общественото мнение, показващи промяна в отношението, но също така предположи, че войната в Украйна е допринасящ фактор.

„Мисля, че настроението се промени и заради случилото се в Украйна, защото войната ни доведе до истинските проблеми и това, което е наистина важно за нас.Това ни обедини в помощта на Украйна и ни доведе до корените на либералната демокрация и следователно, мисля, че ни накара да се замислим какво е важно за нас като общество “, съобщи той.

Лаури Хусар призна, че е останало противопоставяне сред „църквата и консерваторите“, но посочи други страни, заявявайки: „Искам да отбележа едно много интересно нещо, че във всяко общество, където еднополовите бракове са легализирани, това не е Вече нямаше никакви проблеми, защото проблемът беше приключен и обществото продължи напред."