Общество

"Поход на традиционното семейство" и "София Прайд" се провеждат едновременно в столицата

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Две шествия  по улиците на София в днешния ден. Едното е "Поход на традиционното семейство", а другото - "София Прайд".

Начална точка на похода на “традиционното семейство” беше площад “Света Неделя”. Участниците се събраха с мотива, че  се чувстват застрашени от така наречената “джендър пропаганда”.

Не искам да изгубим семейството си, не искаме да изгубим ценностите си, които ни натрапват от Запада и не само, казва Бонка, която  е довела внучето си. Иска да го научи, че има различни хора и всички трябва да се уважават.  Ние не осъждаме никого, всеки си има свой живот и всеки трябва да си го живее и трябва да бъде доволен от живота и да се създават спомени, казва тя.

В Княжеската градина вратите на София Прайд бяха отворени по същото време. Със засилени мерки за сигурност. И там видяхме традиционни семейства.

Това е най-истинското и традиционно семейство, което мога да си представя. Ние празнуваме любовта, няма значение под каква форма, казва майка, дошла на шествието с детето си.

Златка наскоро споделила на родителите си, че е с различна сексуална ориентация. Не получила подкрепа, но продължава да ги обича.

„Рано или късно ще свикнат с това. С тази мисъл. И ще ме приемат. Абсолютно всички“, смята тя.

А организаторите и на двете събития призовават хората да не бъдат агресивни.

Важно е да се уважаваме, на първо място важно е да има диалог. Ако едната, както правят нашите противници - казват, че всяка опозиция срещу тях е език на омразата - това води до обществен разпад и в крайна сметка до насилие, казва Кристиян Шкварек, организатор на "месец на семейството".

От другата страна постоянно наблюдаваме агресия, нападки, атаки, лъжи, фалшива информация - нищо такова не излиза от София Прайд като послание. Ние искаме да живеем достоен живот и искаме да имаме семейства, категоричен е пък Симеон Василев, организатор на София Прайд и председател на фондация "Глас".

Полицейското присъствие в центъра на столицата е засилено през целия ден.