Общество

Дискусия в Euronews Bulgaria: Трябва ли хомосексуалните двойки да осиновяват деца?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Ще бъда на София Прайд Фест, за да защитя семейството си и правото си на живот. Това право ми е отнето. Става въпрос за основно човешко право.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Виктор Лилов - издател и продуцент.

В Конституцията ни пише, че всички сме равни. Мисля, че е крайно време българският законодател да види това. Осиновяването също е човешко право. Когато едно семейство е бездетно. Човек се ражда със сексуалната си ориентация. Не може да се срамува от това. Това шествие е, за да можем да покажем, че ние имаме човешки права, допълни Лилов.

Аз няма да отида на нито един от двата феста. Аз съм изключително либерално настроен човек. Половината ми приятели са гейове и не ме натоварват с това какво правят под завивките и не правя разлика между това кой и какво прави, каза музикантът Кристиян Коев.

Проблемът със София Прайд е, че е един бизнес. Аз съм организирал 30 г. фестивали в Италия. Хайде да си кажем, че финансирането на София Прайд е 1 милион на година. Аз мога да кажа на пръв поглед колко струва. Аз имам деца. Аз виждам по какъв начин те имитират баща си. Аз не искам те да имитират хора с друга сексуална ориентация, каза Коев.

Не ми харесва естетическата част - как е направено. Най-лесно е да се намесят майките и институциите, които трябва да защитават децата, каза Евгени Минчев - PR експерт.

Аз мога да разбера всеки един от тях, но говорим за посланието. Какво е то? Те идват и техните консервативни роднини могат да ги видят по телевизията.

Не искам тези хора да представят гей обществото. Не искам хората да приемат, че гей са тези хора, които се движат по парада.

Аз никога не съм казвал на никого, че съм гей. Няма нужда да го твърдя. Не знам дали съм такъв, трябва да питам. Винаги съм се чувствал добре спрямо това, което съм.

Поводи за паради има много, но, ако обществото се съгласи всички да имат парад ще стане лудница. Обществото трябва да е готово за това. Нашето не е, в Англия например е.

Ако наричате гей парада - гей общество - аз не съм съгласен. Искам общество, което да изглежда по друг начин. Искам те да узреят и да изглеждат по друг начин.

Човек допринася с нещо, когато е поканен да допринесе, затова и аз не съм допринасял за това общество. Един ден не искам хората да кажат - социализмът ни даде Евгени Минчев, а демокрацията ни даде Емили Тротинетката, допълни той.

Вижте интервютата във видеото.