Общество

Полемика в ефира на Euronews Bulgaria: „За“ и „против“ „София Прайд“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

На първо място бих попитал организаторите на „София Прайд“ защо е тази показност? Българското общество е доказало, че е толерантно към всички, които имат различна гледна точка, но натрапването на различността поражда напрежение.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria председателят на партия „Мир“ Симеон Славчев.

Никой не пречи на ничия сексуална ориентация. Кой какво прави между чаршафите си е негова работа, но когато започне публично да развява тези чаршафи и да провокира обществото с различността си, вече е нарушаване на етичните правила и моралните норми на българското общество.

Този парад нарушава правата на децата ни – там се показват мъжки и женски полови органи и се парадира с това нещо. Това нарушава и правата на традиционните семейства, съставени от мъж и жена. Когато имаме Конституция, в която ясно е записано, че едно семейство е между мъж и жена, не може по този начин да се парадира и да се налага джендър идеологията на децата.

 

Тези паради са насочени към нашите деца. Тази година ще има и детска сцена, което е абсолютно недопустимо и провокация към българското общество.

Симеон Славчев

Някой ще знае ли, че тези хора са различни, ако те не парадират с това, запита Славчев. Искането за забрана на „София Прайд“ е противоконституционна, затова отказваме да влезем в дебат, контрира индиректно Лилия Драгоева, регионален директор на „София Прайд“, която отказа да седне на една маса в студиото със своя опонент. Прайдът не е показност, а единственият ден в годината, в който се създава дискусия за това.

 

Еднополовите двойки в България нямат около 300 права, поради факта, че няма как да урегулират своите взаимоотношения.

Лилия Драгоева

Никой не е гол и никой не показва своите органи по време на прайда. Има хора, които са от ЛГБТ общността и подкрепят равноправието. Те също са били деца, те също са родители и имат деца. Узурпирането на темата за децата е неправилна, защото всички са семейства. Кое е традиционното семейство питаме и ние? Защо има едно насаждане на един идеал, при положение, че семействата са различни и шарени. Често се шегуваме, че масово българите са отгледани от две жени – майка и баба. Какво променят интимните отношения? Когато говорим за правата на човека е редно да говорим за това, че всички хора имат права, а не да подбираме на базата на това кои на нас са симпатични, кои групи трябва да имат право да отидат на кино, например.

Каузата ни е да се подобри ситуацията на ЛГБТ общността в България. Няма да има провокативни сцени на прайда, каза още Драгоева.

Вижте интервютата във видеото.