Общество

Съдът в Страсбург задължи България да регламентира еднополовите двойки

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Snimka Lgbt Dvoika ESP4 Снимка: ЛГБТ организация "Действие"

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ задължава България да въведе правна рамка за еднополовите отношения у нас. Решението от Страсбург идва по повод делото "Лилия Бабулкова и Дарина Коилова".

Въвеждането на рамка не означава признаване на еднополовите бракове у нас, обясни за Euronews Bulgaria адвокатът на двете жени Деница Любенова.

Лилия и Дарина са сключили граждански брак във Великобритания през 2016 г. Следващата година поискали от българската държава да признае техните отношения, но срещнали откази.

"Поискали са в Столична община да им бъде променен картонът (за да бъде регистриран бракът им - бел. ред.). По принцип не се случва за еднополови двойки, за лица от различни полове се случва", обясни адвокат Любенова.

От ЕСПЧ двете жени, чрез адвоката си, поискали съдът в Страсбург потвърди, че българската държава извършва нарушения заради липсата на възможности за признаване на сключения им в друга страна брак. Съдът по правата на човека взима такова решение, което не изненадва адвокат Любенова, тъй като ЕСПЧ е отсъдил по този начин в редица подобни дела.

Последицата за България - трябва да се въведе правна рамка за еднополовите бракове, за да се гарантират правата на двойките. Съдът обаче не задължава България да признае еднополовите бракове. Правният статут на хомосексуалните двойки може да бъде и семейно съжителство.

"ЛГБТИ хората в България са лишени от над 300 права само заради липсата на правно признаване на връзките им. Това включва семейни и наследствени права, права по данъчно-осигурителния кодекс, включва права за даване на съгласие за партньор в болнично лечение, за трансплантация на органи, ако щете", каза още адвокатът.

Решението на ЕСПЧ е със задължаващ, а не препоръчителен характер. Ако България не го изпълни, могат да последват глоби.

В решението си съдът в Страсбург пише, че 30 страни вече са дали възможност за законно признаване на еднополовите двойки - 18 от тях са разрешили еднополовите бракове, а останалите 12 не са приели хомосексуалните бракове, но са въвели алтернативни форми.