Общество

Хомофобска атака – трима нападнаха и ограбиха мъж, когото са примамили на среща онлайн

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Пребит след фалшива среща в социална мрежа. Млад мъж в София беше нападнат пред дома си от трима души. Оставят му множество рани. Случаят разтърси ЛБГТ обществото. Разказ от първо лице. За да гарантираме безопасността на нападнатия, крием самоличността му. 

 

Започнах да крещя - какво се случва тук, нормални ли сте? При което отговорът беше - защо викаш бе, п*****с. На земята ти е мястото.

Това момче решава да се срещне с човека, с когото е общувал седмици наред в социална мрежа. Помислил си, че това ще бъде една обикновена среща, докато не забелязал, че мъжът на входната врата не изглежда като този от снимките. 

 

Отворих вратата и това бяха първите ми думи - по-висок си, отколкото изглеждаш на снимката… Веднага след това нахлуха и другите двама души, което ме изненада. Попитах какво се случва тук и без някаква реакция, без някакъв отговор, вторият, който влезе ме удари в лицето и от удара просто паднах назад, удряйки си главата във вратата. Първата ми мисъл беше, че няма да доживея деня, защото не знаех тези хора докъде ще стигнат. 

Момчето е нападнато преди седмица, в 2 ч. през нощта. След като го пребиват, нападателите крадат и телефона му. Няма как да се обади на полицията и тръгва с колата си към районното управление.

„Исках да входирам жалба, исках полицията да претърси района, защото това се е случило преди по-малко от половин час. Аз очаквах, че има възможност те да бъдат заловени, тъй като са все още в района“, каза пострадалият.

Разказва ни, че полицаите поискали първо да си изкара медицинско за нанесените телесни повреди.

„Хематоми, множество спукани капиляри както в носа, така и в устата. Тоест, един от зъбите имаше разкървавен венец, което беше причина зъбът да бъде разклатен“, описа момчето.

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по случая.

Води се активно разследване. Случаят е с особена тактическа сложност. 

 

Трудно е да се изиска информация от платформи за запознанства, особено когато тези платформи не са ситуирани в България.

Деница Любенова, адвокат на потърпевшия

Според адвоката на пострадалия това не е изолиран случай. Нападения над хора от ЛГБТ обществото са регистрирани в цялата страна.

„В последната една година има стократно завишение на престъпленията по хомофобски подбуди. Това включва нападения над хора, нападения над обекти“, обясни Любенова.

А докато пострадалият казва, че чака честен съдебен процес и справедливо наказание - раните по лицето му са зараснали, но страхът остава.

 

Едни паник атаки идват и си отиват на моменти. Тъй като чувството за сигурност вече го няма. През деня, когато се разхождам било то до магазина, било то до да изляза някъде, се оглеждам зад гърба си, за да видя кой върви зад мен. Не бих казал, че ще допусна човек до себе си скоро време. Не и в интимен план, не и в среща, не и в разговор.

За Euronews Bulgaria, Юлиян Стоянов.