Свят

Анализатор: Смъртта на Алексей Навални е дело на руската държава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според бившия британски посланик в Беларус, Найджъл Гулд-Дейвис, Русия е отговорна за смъртта на Алексей Навални.

По думите му тя е била предизвестена заради суровия затвор, в който опозиционерът излежаваше присъдата си. По последна информация преди около два месеца Навални е преместен в Харп, където се намира наказателната колония номер 3, позната с името "Полярен вълк". Мястото е на около 2000 км от Москва.

Като се имат предвид условията, в които беше държан, и различните форми на изтезания, които беше претърпял в затвора, трябва да кажем, че смъртта му е извършена от руската държава. Не е инцидент. Това е резултат, който в известен смисъл беше желан от държавата.

Найджъл Гулд-Дейвис, сътрудник за Русия и Евразия в Международния институт за стратегически изследвания

В момента Гулд-Дейвис работи за Международния институт за стратегически изследвания. Той смята, че случаи като този на Навални показват, че присъдата за противниците на руската власт не е просто лишаване от свобода, а лишаване от живот. Той припомни, че това не е първият подобен случай в Русия.

Виждали сме политически убийства и преди. Борис Немцов, бивш министър от правителството, който стана опозиционер, беше застрелян на метри от Кремъл. Това в известен смисъл е продължение.

Найджъл Гулд-Дейвис, сътрудник за Русия и Евразия в Международния институт за стратегически изследвания

Руските власти казват, че разследват смъртта на критика на Кремъл.