България

Реставрираха медальон на римския император Каракала, открит край Велико Търново

От Euronews България Euronews България

Медальон на римския император Каракала, единствен по рода си у нас, е една от ценните находки, открити преди два месеца при разкопки край великотърновското село Нова Върбовка. Бронзовият накит е сечен в град Пергам през 214 г. Принадлежал е на знатно семейство, погребано в римски некропол край селото. Възпоменателният знак вече е реставриран, а археологическите проучвания продължават.

През ноември миналата година, при дълбока оран в нивите край село Нова Върбовка, тракторист закача голяма варовикова плоча. Оказва се, че тя е част от два, зидани с тухли и хоросан, представителни римски гроба. Античният некропол съдържа много ценни артефакти.

В по-малкия е погребано дете на 2-3 годишна възраст, а в по-големия - мъж и жена, съответно мъжът - на 50- 60-годишна възраст а жената на 45-49. Открихме и доста интересни находки – накити- златни, бронзови, сребърни, стъклени съдове, две големи стъклени бутилки, в двата гроба по един чифт златни обеци, представителни и редки, огърлици от стъклени мъниста бронзови и сребърни монети, керамична лампа.

Калин Чакъров, археолог- РИМ- Велико Търново

Сред находките е и бронзов възпоменателен медальон с образа на император Каракала, засега единствен такъв, откриван по нашите земи.

Открихме един бронзов медальон с лика на император Каракала, това е вид голяма възпоменателна монета , която е отсечена в град Пергам в Мала Азия в днешна Турция. Тя има много интересна сцена, на която е представено влизането на императора в града, където той търси изцеление от бога на медицината Асклепий, в прочутото светилище в Пергам, разказа още Калин Чакъров.

Ценните експонати вече са в лабораторията по консервация и реставрация към Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

Обемът на материалите е доста голям, немалка част са доста сложни за работа, разпределихме си ги с колегите. Медальонът е едно от малкото неща, които вече са готови. Бижутата са изключително добре запазени, изключително изработени, много висококачествени, вероятно са римски. Двете големи стъклени бутилки в момента са в процес на реставрация.

Михаела Томанова, археолог и реставратор РИМ - Велико Търново

Археолозите предполагат, че покойниците са били заможни земевладелци с имоти между два административни центъра - античния град Никополис ад Иструм и Марционаполос, днешна Девня.