Свят

След наводненията в Либия: Водата разкри нови археологични структури в древногръцки град

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Опустошителните наводнения, които обхванаха Либия, разкриха нови археологични структури в древногръцки град близо до Дерна. Либийските власти, които пристигнаха, за да инспектират древния град и да спасят това, което може да бъде спасено, неочаквано откриха изненадващи находки, появили се след оттичането на водата от наводненията.

След голямото наводнение се появиха нови археологически забележителности, а други изчезнаха. И настъпи промяна на пейзажа тук, на мястото, както ще видите на снимките. Много кал и отломки скриха някои забележителности и разкриха нови, които се нуждаят от преглед и проучвания.

Д-р Ахмед Исса, катедра по археология в университета "Омар ал-Мухтар"

Град Кирена е основан през 631 г. пр.н.е. от гърците, като през IV в. пр.н.е. е на върха на просперитета си с развита на селскостопанска и търговска дейност. Градът се отличава с гръцките си бани, храмовете на Зевс и Аполон както и други светинии.

След като се възстановим от последиците от това бедствие и загубата на хора, трябва да обърнем внимание и на археологическия обект. Трябва да се сформира национален комитет, съставен от експерти, за да бъдат класифицирани тези новопоявили се археологически паметници, и да се изготви план за възстановяване на обекта.

Д-р Ахмед Исса от катедрата по археология в университета "Омар ал-Мухтар"

Наводненията в страната отнеха живота на хиляди хора, събориха жилищни сгради и разрушиха пътища и мостове. По данни на Либийския червен полумесец и на ООН над 11 000 души са загинали, а над 10 000 други са в неизвестност.