Свят

Търсят още 10 000 изчезнали след наводненията в Либия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Спасителните екипи в либийския град Дерна продължават да разчистват отломки от сгради, разрушени от наводненията, в опит да открият тела и да издирят изчезнали хора. Либийският Червен полумесец активизира усилията си за събиране на медицински и хранителни продукти, за да отговори на нуждите на града и останалите райони. Организацията изпрати екипи за оказване на помощ и парамедици, които да подпомогнат спасителните дейности.

Припомняме, че проливни дъждове предизвикаха смъртоносни наводнения в Източна Либия по-рано този месец. Над 11 хиляди са загинали и още поне 10 се водят изчезнали.

 

Ситуацията в град Дерна все още е трагична. Не знам как да ви я опиша. Страшно е. Все още има хора под развалините и разлагащи се тела, които са затрупани и никой не може да ги извади.

Алаа Алфахри, лекар от Червения полумесец

Парамедикът Муфта Алфахри казва, че не стигат нужните медикаменти и материали за оказване на първа помощ. 

"Използваме средства за първа помощ на всеки пет или десет минути, постоянно, до момента, в който те се изчерпаха. Трябва да взимаме необходимото от полевата болница, която ни помогна и ни осигури ръкавици, маски и лекарства", каза той.

Няколко местни компании са започнали да пръскат с дезинфектанти в някои части на Дерна, за да предотвратят риска от разпространение на болести. Местните власти твърдят, че са изолирали най-пострадалата част на града, а здравните власти са започнали кампания за ваксиниране. Първоначално тя ще бъде насочена към екипите за търсене и спасяване, както и към децата в Дерна и други засегнати райони.