Свят

След бедствието в Либия: Отчаяни хора още издирват изчезналите си близки в град Дерна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Дерна е град в руини след опустошителната водна стихия, която го заля. Либийските власти очакват броят на загиналите при бедствието да надхвърли 20 000, още около 10 000 души липсват и също се смятат за мъртви. Оцелелите от наводненията се чувстват изоставени в място, претърпяло и разрушителна гражданска война.

Бурята Даниел предизвика проливни дъждове в Либия, но срутването на стените на два язовира, строени през 70-те години в планините над Дерна, доведе до истинска катастрофа. Инженери смятат, че тя е следствие от години на неглижиране на проблемите.

През тези 45 години трябваше да имаме около 10 язовира зад втория, за да си помогнем.

Ганди Мохамед Хамуд – строителен инженер

Говорител на либийската армия заяви, че засегнатите от бедствието може да стигнат 1.2 милиона души. В Триполи започна да пристига хуманитарна помощ за останалите без дом.

ООН отправи призив за набиране на над 71 милиона долара в помощ на четвърт милион пострадали. Либийски медии съобщиха, че десетки судански мигранти са загинали при бедствието. Страната се е превърнала в основен транзитен пункт за мигранти от Близкия изток и Африка, бягащи от конфликти и бедност, за да търсят по-добър живот в Европа.