Общество

Рязък спад на иманярските кражби от археологически обекти отчитат в Бургаско

От Euronews България Euronews България

През последната година година има рязък спад на иманярските посегателства и кражби от археологически обекти. Това отчетоха археолози и историци по време на 40-та регионална конференция в Бургас.

Това е нещо, което е нещо което няма да престане според мен, никога. но според мен е намаляло специално в тази част на България, в Югоизточна България поради простата причина че тук си имаме бежанци, от там нататък страшно много присъствие на полиция и гранична полиция, от което пък се уплашиха иманярите и избягаха.

Д-р Милен Николов, началник РИМ Бургас

За сметка на тази тенденция, по границата учените се натъкват на изключителни ценности от Изтока, в опит да бъдат пренесени и продадени към западна Европа на колекционери.

България се оказва на пътя на трафик на културни ценности, но той вече, като че ли вече като че ли не е на нашите културни, които се копаят на територията на Република България, а то е всъщност в резултат на военните действия и гражданските войни в Либия и Сирия и практически от тази зона на безредие общо взето определени сили придобиват изключително голямо количество културни ценности, които се опитват да ги пренесат на Запад.

Д-р Стефан Бакърджиев

Според специалистите, новият сезон се очертава да бъде интересен но все още с неизвестно финансиране заради политическата нестабилност у нас. След седмица стартира и подводната археологическа дейност, основно около остров Свети Кирик и Юлита.

„Проектът е свързан с финансиране от министерството във връзка с това острова да се превърне в световен център за изкуство. Така че нашите усилия тази година ще бъдат така на две части хвърлени в акваторията на созополското пристанище, където има запазена и пристанищна акумулация от всички исторически епохи на пристанището и останки от потопени праисторически селища“, обяснява Ивелина, специалист по подводна археология.

Продължава подводната работа и по потъналата антична Месамбрия край пристанището на Несебър, както и и проучването на кораби, претърпели корабокрушения край Китен.