Цвят

Археолози откриха древно селище в Охридското езеро

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Във водите на Охридското езеро, в село Лин - на границата между Албания и Северна Македония, археолози откриха дървени колове, които някога са били част от местно селище. Изследванията сочат, че то е най-старото на европейска земя.

Според данните това селище принадлежи към ранния неолит, тоест около 5800 години преди Христа, така че е на около 6800 години. Това го прави най-старото селище с къщи на кокили, откривано в Европа.

Фроседа Тола, археолог

Разкопките продължават 4 години, а на място работят албански археолози заедно с колегите си от университета в Берн. Смята се, че селището е било дом на между 200 и 500 души. Всички те са живели в къщи, построени на кокили над езерото или около него - в зони, които често са се наводнявали заради подпочвените води. Находките ще дадат нови перспективи за историята на европейската цивилизация. 

Това показва, че цивилизацията или по-скоро селищата в Европа са много стари. Досега единствените селища са датирани в Азия, а също и в Африка. Селското стопанство тук е било част от поминъка. Това е много важно за историята на Европа.

Фроседа Тола, археолог

Пробите от находките се анализират в Оксфордския университет и се очаква да дадат важна информация за начина, по който са живели хората в Европа преди 8000 години.

Борян Йовановски, Euronews