Свят

В навечерието на 2 г. от войната: Украинците споделят, че тя трябва да продължи до пълна победа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украинците, които се подготвят за мрачното отбелязване на две години от руската инвазия, се опасяват от продължаващата нестабилност по отношение на подкрепата на Европа и Съединените щати. Докато се борят за бъдещето на страната си, украинците се притесняват, че руските операции, включително пропагандната дейност, могат да успеят да разколебаят досегашния единен отговор на Запада. Евронюз обиколи градовете Ирпин и Буча, където украинците са били изправени пред най-бруталните атаки на руската армия.

 

Не сме мислили, че Русия може да ни нападне. Защото много от моите роднини живеят в Русия. Лелята на съпруга ми и нейните деца живеят там. И сега те не говорят, не общуват, защото не могат да ни повярват, че сме подложени на бомбардировки и се борим за свободата си. 

Юлия Кановска, майка на едно дете от Ирпин

В същото време някои от тези, които са на фронтовата линия, имат семейства в Русия, които сега обаче са станали техни врагове. Димитрий е медик на фронта, чийто баща живее в Русия. 

 

Татко ми смята, че в Украйна има много нацисти и че Путин постъпва правилно, като окупира страната. Не разговаряме от 2017 г. насам, а сега и да искаме е невъзможно. Баща ми дори има буква "Зет" на колата си. Той подкрепя Русия. 

Димитрий Миколюк от Донецк - боен медик, баща и съпруг

С времето и физическите, и психическите белези на хората от Ирпин и Буча започват да избеляват. Въпреки това те споделят, че войната трябва да продължи, защото Украйна трябва да победи.

Шона Мъри - Еuronews