Европа

Един човек е загинал, а други четирима са ранени след руски нападения в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е загинал след руски удар с ракети С-300 в Харковска област. Други четирима са били ранени в Запорожие. Предупреждения за въздушна тревога прозвучаха в цялата страна през нощта. Властите съобщиха и за излитането на няколко стратегически бомбардировача Ту-95. В Днипро малко след 6 ч. сутринта са били чути поредица от силни експлозии. Информация за взривове имаше и в Запорожие, столицата Киев и западния град Лвов. 

 

Всичко, което нашата държава и нашият народ се стараят да правят, за да постигнат военните цели на Украйна, несъмнено ще стане част от украинския износ след войната. Глобалната роля на Украйна е да бъде донор и износител на сигурност.

Володимир Зеленски - президент на Украйна 

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви, че би предпочел президентството на Джо Байдън пред това на Доналд Тръмп. Той допълни, че лидерството на Байдън би било по-добро за Русия, тъй като той е цитирам "по-опитен и по-предсказуем човек, както и е политик от старата школа". Путин коментира и интервюто си с бившият водещ на Fox News Тъкър Карлсън. Той заяви, че е очаквал Карлсън да бъде по-агресивен. Журналистът не попита Путин за военните престъпления, в които са обвинени руските войски в Украйна, или за безмилостното му потискане на опозицията в страната. 

 

Мисля, че Карлсон е опасен човек. Смятах, че той ще се държи агресивно и ще задава тези така наречени трудни въпроси. Не просто бях подготвен за това - аз го исках. Защото това щеше да ми даде възможност също да отговоря остро, което според мен щеше да придаде известна конкретика на целия ни разговор, но той избра друга тактика.

Владимир Путин, президент на Русия

През нощта пожар избухна в петролна база в Курска област в Русия. Според губернатора на областта Роман Старовойт инцидентът е станал в резултат на удар от украински дрон. Властите в Киев не коментираха изказванията на Старовойт. Междувременно властите в Белгород съобщиха, че 5 души са били убити, а други 19 са били ранени след украинска атака в града.