Европа

Украински войници прихващат вражески съобщения, за да спасяват животи

От Euronews България Euronews България

С наближаването на втората годишнина от пълномащабната война на Русия в Украйна, Киев, който изпитва недостиг на боеприпаси и жива сила, разчита на стари, но изпитани тактики: прихващане и разшифроване на вражеските съобщения.

 

Русия има повече войници. Те разполагат с повече хора, „пушечно месо“, се втурват напред. Ние нямаме толкова много хора и трябва да разберем къде руснаците ще атакуват след това, защото имаме нужда да пренасочим нашите резерви там.

„Черкез“ – командир на разузнавателен взвод 

Министерството на отбраната на Украйна увеличи бюджета за електронна война. Новият главнокомандващ на армията ген. Олександър Сирски подчертава нуждата от намиране на иновативни начини за водене на войната срещу Русия.

 

Постъпва информация за пристигането на нови руски превозни средства, за пристигането на нови боеприпаси, станции за гориво, за пристигането на нови затворници на фронтовата линия. Ако дойдат затворници, знаем, че скоро ще се случи нападение.

„Михас“ – разузнавач от разузнавателен взвод

Войниците от този взвод за електронна война, повечето от които доброволци, разбират, че залозите са високи, особено след като подкрепата от западните съюзници се забави.

 

Получената информация е единственият начин, по който можем да спечелим в тази война. Така че всички артилерийски системи, които Съединените щати ни дадоха, всички „Сторм Шадоус“ или други ракети, които Франция, Великобритания, Германия ни дават, няма да ни бъдат от полза, ако не знаем къде трябва да ударим.

„Маяк“ – разузнавач

Изграждането на разузнавателни способности е отчасти признание за необходимостта от настигане на руснаците, които инвестираха сериозни средства в тези електронни технологии. Но и противникът знае, че е подслушван и се опитва да заблуди врага с фалшива информация. Затова от „Маяк“, „Михас“ и другите радиооператори зависи да се различи важния сигнал от статичния шум.