Свят

Столтенберг: Целим да гарантираме помощта за Украйна

От Euronews България Euronews България

Министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел. Това става дни след думите на Доналд Тръмп, че ще позволи на Русия да прави каквото си иска с членовете на НАТО, които не отделят 2% от БВП за отбрана.

 

Ние не трябва да следваме път, който показва, че се опитваме да разделим Европа от Северна Америка. Силни сме защото сме заедно в НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Столтенберг подчерта, че министрите на НАТО ще потвърдят подкрепата си за Украйна и ще обсъдят как да засилят възпирането и отбраната по време на заседанието си.

 

Виждаме, че нашата подкрепа има значение, на бойното поле всеки ден. Вчера украинците успяха да ударят успешно руски военноморски кораб. Това демонстрира уменията и компетентността на украинските въоръжени сили при провеждането на дълбоки удари зад руските линии. За да гарантираме, че Украйна получава оръжията, от които се нуждае, ще трябва да увеличим производството.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

От своя страна нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че Алиансът е фокусиран върху прекратяването на войната на Русия срещу Украйна и гарантирането, че Кремъл разбира последствията от военните действия.

 

Западът прави много, проблемът е, че Русия също прави много и нека не забравяме, че това е незаконна война от страна на Москва. Тя е превърнала икономиката си във военна. Много от нейните ресурси отиват за производството на боеприпаси. Това означава, че ние също трябва да засилим нашата индустрия.

Кайса Олонгрен, нидерландски министър на отбраната

На срещата стана ясно, че европейските страни членки и Канада са увеличили разходите за отбрана до рекордни нива. Държавите от Алианса са похарчили 600 милиарда долара повече за своите военни бюджети спрямо 2014 г. Анексирането на Кримския полуостров от Русия в Украйна ги накара да отменят съкращенията на разходите, които направиха след края на Студената война.