Европа

Може ли ЕС без САЩ? Европейците спешно трябва да изградят отбранителни способности

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Може ли ЕС да гарантира собствената си отбрана и сигурност? Това е сурова реалност, пред която може да се изправи блокът след коментарите на Доналд Тръмп за НАТО. Фаворитът за номинацията на републиканците предупреди, че САЩ няма да защитават съюзници от НАТО, които не изпълняват бюджетната цел за разходите.

Някои експерти твърдят, че ЕС зависи от САЩ за своята сигурност, още повече заради войната в Украйна.

 

Бих казал, стратегически фактори или стратегически способности, които са много необходими на ниво ЕС, като транспортни средства, сателитни способности, морска и въздушна система за известяване и същевременно съвместна логистика.

Михай Себастиан Чихая – политически анализатор в Европейски център за политика

Но военните разходи на държавите-членки на ЕС са значителни. През 2022 г бяха 240 милиарда евро, почти колкото на Китай и повече от два пъти на тези на Русия.

Сплотеността остава проблем: според Европейската агенция за отбрана, държавите от Съюза изразходват само 20% от бюджетите си за обществени поръчки за оборудване за колективна отбрана. 

Как се харчат тези пари е от решаващо значение, с вечната дилема между краткосрочните и дългосрочните нужди.

 

При краткосрочни нужди трябва да попълним запасите от боеприпаси и спешно да закупим нови способности. Но в същото време трябва да гледаме и в дългосрочен план, към развиване на тези общи европейски способности, за които четем в пресата.

Михай Себастиан Чихая – политически анализатор в Европейски център за политика

Изграждането на армия на ЕС чрез отбранителен съюз, както предлагат някои, изглежда невъзможно на този етап.

Но има възможност за подобрена оперативна съвместимост, снабдяване и доставка на оръжия на европейско ниво.

Вече бяха предприети някои стъпки, като например закон за финансиране на производството на боеприпаси от бюджета на ЕС, наречен ASAP или създаване на капацитет за бързо разгръщане на до 5000 войници за мироопазващи мисии по целия свят.

 

Когато имате агресивна война в Европа – срещу Украйна, когато имате хибридна война – на Русия срещу страни членки на ЕС, идва моментът не да водим война, а да възпрем риска от агресия срещу един от нас. Така че, ако не сега, не знам кога европейската отбрана ще стане основна тема за обсъждане.

Натали Лоазо – член на „Обнови Европа“ в ЕП

Едно предложение, подкрепено от френското правителство, е издаване на еврооблигации за финансиране на военни разходи.