Свят

Мародери и крадци вилнеят в Газа, обстановката в района става все по-критична

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Усложнява се хуманитарната ситуация в Газа. Крадци в северната част на анклава нахлуват в домовете на жители, за които се знае, че са избягали на юг, и заграбват каквото могат, за да го продадат. Търговията се случва в район, който е станал известен като пазара на крадците в квартал Джабалия. 

 

Повечето хора избягаха на юг, домовете им бяха разрушени. Отидохме и установихме, че къщата ни е опожарена и разграбена. Всеки собственик на имот, за когото крадците и бандитите знаеха, че е на юг, разграбваха домовете му. 

Абу Ахмад Муса, жител на Джабалия

Северната част на Газа беше в центъра на израелската сухопътна офанзива и въздушни удари в първите седмици на конфликта, по време на които стотици хиляди бяха разселени. През последния месец израелските войски се изтеглиха от районите в северната част на анклава и в някои части отново се появиха бойци на Хамас. Жителите обаче споделят, че хранителните запаси са на привършване, а наличните продукти са твърде скъпи. 

 

Нямаме никакви стоки. Като търговец не мога да намеря нищо, а магазините са затворени. Имам около 80 или 90 служители, които нямат какво да правят. Магазините са празни и целият пазар е затворен. Няма нито месо, нито брашно, нито пресен или сушен боб и дори картофи. Всичко е твърде скъпо, ако ги намериш, цената е пет пъти по-висока от предишната. 

Абу Тамер Нуфал, местен жител и търговец: 

Войната в управляваната от Хамас Ивица Газа е изравнила със земята огромни територии. Разселени са били над 85 % от населението му, а една четвърт от жителите са изправени пред гладна смърт. Министерството на здравеопазването в анклава заяви, че общият брой на загиналите във войната е надхвърлил 28 000 души, а други десетки хиляди са били ранени.