Свят

По следите на Синуар - Израел пусна кадри с бягащия лидер на Хамас в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските военни разпространиха видеокадри, с както те твърдят, бягащия лидер на Хамас в Газа – Яхия Синуар. На тях се вижда как той заедно с част от семейството си върви през тунели под град Хан Юнис.

Израелските сили за отбрана съобщиха, че записът е направен дни след атаката на Хамас срещу селища в южен Израел на 7 октомври.

Лицето на човека, идентифициран като Синуар, не се вижда и твърденията за самоличността му не могат да бъдат потвърдени по независим начин.

 

Тази вечер пускаме кадри на масовия убиец и главния организатор на клането на Хамас на 7 октомври, Яхия Синуар. Това е един от многото записи, които получихме от 7 октомври насам. Синуар започна война с Израел, който не търсеше тази война. Тя причини огромни страдания както на израелци, така и на много палестинци. Докато жителите на Газа страдат над земята, Синуар се крие в тунели под земята, бягайки като страхливец. Тук е с една от жените си, децата си, а брат му ги води.

Контрадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана 

Бяха разпространени и кадри на тунелен комплекс, където, според твърденията на израелските сили, Синуар наскоро се е укривал със семейството си. Показани са баня и кухня със запаси от храна, включително торби с логото на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Яхия Синуар е висшият лидер на Хамас в Газа. Израел се закле да го ликвидира, както и цялата палестинска групировка.

Израел публикува и кадри, които показват тежки боеве, докато негови войници нахлуват в комплекс, където са държани в плен двама израелски заложници.

Израелските сили спасиха двамата заложници Фернандо Симон Марман, на 60 години, и Луис Хар, на 70, в понеделник, извършвайки операция в строго охраняван апартамент в гъсто населения град Рафа в ивицата Газа.

Броят на палестинските жертви от операцията по спасяването на заложниците е нараснал до 74, съобщиха официални лица в Газа.