Свят

Жители в Газа продават ток, създаден от соларни панели

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В централния град на Газа Дейр ал-Бала палестинците се опитват да намерят начини да избегнат дългият период без електричество. Жителите казват, че разчитат изцяло на слънчеви панели. Тези, които разполагат с тях, сега предлагат срещу скромна сума да зареждат мобилните телефони и захранващите батерии на своите съграждани. 

 

Искаме да им осигурим енергия, за да може хората да зареждат телефоните си. Иначе когато става въпрос за възможността въобще да зареждат устройствата си, виждате, че няма електричество и положението е много лошо.

Висам Гбайн, собственик на проект за зареждане на соларни панели

Али Гбайн, роднина на Висам, който работи на щанда заедно с него, споделя, че много палестинци, избягали от други части на Газа, се затрудняват да проверят състоянието и местонахождението на техните близки и приятели, които са останали. И двамата с Висам са разселени от северната част на Газа и са избягали в Дейр ал-Бала. 

От първия ден на войната изобщо няма електричество. Преди то идваше за около осем часа на ден и ние можехме да си подпомогнем. Но днес положението е много лошо. А още по-лошото е, че ни е трудно да зареждаме телефоните на всички, защото има твърде много наплив. Това, с което се сблъскваме, е ненормално.

Али Гбайн, жител на Дейр ал-Бала

Преди конфликта жителите на анклава разчитаха на Израел за електричество и гориво, което дори тогава правеше наличието на енергия за палестинците несигурно. Газа разполага с една електроцентрала, която отваря през 2002 г. и е с капацитет от 140 мегавата. Проучванията сочат, че действителните нужди на Газа от електроенергия всъщност са близо 400 до 500 мегавата, което означава, че жителите на анклава често са се сблъсквали с недостиг.