Свят

Израелската армия е освободила двама заложници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел проведе операция на специалните сили, при която бяха освободени двама израелски заложници, намиращи се в град Рафа. Това се случи на фона на въздушни удари, при които според местни здравни служители са загинали най-малко 60 души, а десетки други са били ранени. От Тел Авив съобщиха, че мисията е била съвместна операция на Израелските сили за отбрана, израелската вътрешна служба за сигурност "Шин Бет" и специалното полицейско подразделение.

Те допълниха, че заложниците са били държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с експлозивен заряд по време на нападението. В същото време е извършен въздушен удар, за да могат силите да бъдат изведени. По-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви пред министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, че Израел не трябва да започва военна операция в Рафа без надежден план за осигуряване на безопасността на около 1 млн. души, които се укриват там. Агенциите за помощ в анклава твърдят, че нападението срещу Рафа ще бъде катастрофално. Според тях това е последното относително безопасно място в анклава. 

Искаме да постигнем демилитаризация на ивицата Газа. А това изисква контрол и върховна отговорност за сигурността на целия район на запад от река Йордан. Това няма как да бъде заменено в обозримо бъдеще. Казваме това на международната общност.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Междувременно Катар, Саудитска Арабия и Обединеното кралство изразиха загриженост във връзка с плановете на Израел за обсада на Рафа. Министерството на външните работи на Саудитска Арабия предупреди за "много сериозни последици от потенциален щурм и атака срещу" града, докато Обединените арабски емирства предупредиха, че планът на Израел "заплашва да доведе до загубата на още невинни хора и да изостри хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа