Свят

Израелската армия показа тунели, минаващи под централата на агенция на ООН

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия твърди, че е открила тунели под главния щаб на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в град Газа. Твърди се, че бойци на Хамас са използвали мястото като център за електрозахранване.

Разкриването на подземната мрежа бележи последния щрих в кампанията на Израел срещу изпадналата в затруднение агенция, която е обвинявана в сътрудничество с Хамас.

 

Искаме всяка една международна организация да може да работи в Газа. Те не са наш проблем. Проблемът ни е Хамас, които са се инфилтрирали в Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци на ООН и сред нейното ръководство... 20 метра над нас е централата на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Това е стаята за електрозахранване. Батериите, електрически кабели по стените, всичко се провежда оттук, цялата енергия за тунелите, през които сте минали, идва оттук.

полк. Идо – Израелски сили за отбрана

Агенцията на ООН твърди, че не е знаела за съоръженията под земята, но констатациите заслужават "независимо разследване", което тя не е в състояние да извърши поради продължаващите активни бойни действия. Директорът по комуникациите на агенцията за палестинските бежанци Жулиет Тума казва в изявление, че агенцията не е знаела какви съоръжения има под сградата.

Началникът на генералния щаб на израелската армия заяви, че операцията в град Хан Юнис е успешна, но е далеч от приключване.

 

Все още не сме приключили битката в Хан Юнис. Но можем да обобщим, че постигнахме голям успех. В пряк бой са убити над 1200 терористи. Други 1200-1300 терористи са елиминирани при въздушни удари. Бригадата на Хамас в Хан Юнис губи способностите си, което е много важно.

ген. Херци Халеви – началник на Генералния щаб на израелската армия

Най-малко 44 палестинци, сред които над 10 деца, са били убити в Рафа - броени часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град, преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него