Свят

ООН изрази дълбока загриженост относно напредването на Израел в Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 13 души, сред които деца и жени, бяха убити при два израелски въздушни удара, насочени срещу жилищни сгради в западната част на Рафа. Повече от половината от населението на Газа, което наброява 2,3 млн. души, е избягало в пограничния район в търсене на убежище. От своя страна ръководителят на ООН по правата на човека изрази дълбока загриженост от широко разпространеното разрушаване от страна на израелските отбранителни сили на гражданската инфраструктура в Газа. 

 

Мащабното унищожаване на имущество, което не е оправдано от военна необходимост и е извършено незаконно и безразсъдно, представлява тежко нарушение на Четвъртата женевска конвенция и военно престъпление. Израел не е представил ясни причини за такова мащабно унищожаване на гражданска инфраструктура.

Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека

Въздушните удари бяха извършени часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня от страна на палестинската войнствена групировка Хамас и заяви, че ще разшири офанзивата в Рафа. От своя страна Белият дом заяви, че няма да подкрепи планове за големи операции в Рафа. Президентът на страната Джо Байдън заяви, че военната операция на Израел за преследване на Хамас е била "прекомерна".

 

Реакцията на случващото се в ивицата Газа беше твърде радикална. Наистина е трудно да се достави хуманитарна помощ в анклава. Има много невинни хора, които гладуват, много невинни хора, които са в беда и умират. И това трябва да спре. Сега настоявам много силно да се справим с това и работя усилено за постигане на прекратяване на огъня и за освобождаването на всички заложници.

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано централното командване на американските въоръжени сили съобщи, че Вашингтон е нанесъл седем "отбранителни" удара срещу четири морски дрона и седем мобилни противокорабни ракети на йеменските хути.