Свят

Засега няма споразумение за спиране на огъня в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Израел отхвърли предложението за спиране на огъня в Газа, отправено от Хамас и лансирано от САЩ. Бенямин Нетаняху настоява за пълна победа над ислямисткото движение, заявявайки, че тази цел е постижима.

 

На път сме към абсолютна победа, тя е в обсега ни, не е въпрос на години, а на месеци. Израелските сили за отбрана творят чудеса и се придвижват напред по систематичен начин за постигане на всички цели на войната - елиминиране на Хамас, освобождаване на всички заложници и обещанието, че Газа няма да бъде вече заплаха за Израел.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който разговаря с израелските лидери, смята, че все още е възможно да бъде постигнато споразумение между Израел и Хамас за спиране на огъня.

 

Това, което мога да ви кажа за провелите се дискусии е, че макар да има някои откровено неприемливи положения, ние смятаме, че отговорът на Хамас дава пространство за постигане на споразумение. Ние ще работим неуморно да постигнем такова.

Антъни Блинкън – държавен секретар на САЩ

Блинкън подчерта, че броят на цивилните жертви на израелската военна операция в Газа все още е "прекалено висок".

Въпреки че САЩ оправдават действия на своя съюзник в ивицата Газа в отговор на смъртоносното нападение от 7 октомври, те са загрижени за хуманитарните последици върху цивилното население.

В сряда Хамас предложи спиране на огъня за 135 дни, по време на което да се договори окончателен край на войната. Но Израел трябва да изтегли силите си от Газа и тогава палестинската групировка ще освободи всички заложници.

Междувременно делегация на Хамас замина за Кайро, за да продължи преговорите за примирие с посредничеството на Египет и Катар.