Свят

Израелската армия призна за 31 убити заложници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел твърди, че все още има цели за постигане в операцията си за унищожаване на бойците на Хамас и освобождаването на заложниците, отвлечени на 7 октомври. Но връщането у дома на тези хора става все по-трудно. Армейски говорител призна, че най-малко 31 от останалите 136 заложници в Газа са били убити. Броят се равнява на 1/5 от всички задържани и води до засилване на натиска върху правителството на Нетаняху да разреши възможно най-бързо тази криза.

Части от IDF "продължават да действат в западната част на Хан Юнис и провеждат целенасочени операции в северната и централната част на Ивицата Газа". Уточнява се, че са били убити множество бойци в близък бой и е унищожена терористична инфраструктура.

 

Нашата цел е 100 процента контрол на сигурността в Газа и нулев граждански контрол. За да се случи това, международната общност също трябва да се присъедини към усилията. Само тогава повече помощ ще стигне до обикновените хора, а не през терористите, както досега.

Бени Ганц – член на военновременното правителство на Израел 

Въздушните удари на израелската армия продължават, при пореден такъв – по жилищна сграда в предградието Тел ал-Султан, западно от Рафа, са били убити трима души, включително един журналист.

Най-малко 107 палестинци са загинали при последната вълна от бомбардировки в Газа. Заповедите на Израел за евакуация обхващат две трети от територията на Газа или 246 квадратни километра.

Повече от половината от населението на анклава е събрано в град Рафа и околните райони, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.