Свят

Хамас е дала "положителен" отговор на план за спиране на огъня

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Радикалното палестинско движение Хамас е дало "положителен" отговор на проектоспоразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на държаните заложници. Това обяви премиерът и външен министър на Катар на съвместна пресконференция с американския държавен секретар.

Подробности за плана обаче не бяха огласени от съображения за сигурност.

 

Получихме отговор от Хамас относно общата рамка на споразумението на страните, засягащо заложниците. Отговорът съдържа някои коментари по рамката, но като цяло е положителен. Поради чувствителността на тази фаза, не можем да навлизаме в подробности. Отговорът ще бъде предоставен на израелската страна.

шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани – премиер и външен министър на Катар

Антъни Блинкън потвърди, че американската страна също анализира отговора на Хамас. Той ще информира лидерите на Израел за постигнатия напредък при посещението си в сряда.

От Хамас също потвърдиха, че са изпратили своя отговор на плана за примирие до Египет и Катар. Високопоставеният представител на движението Гази Хамад заяви пред Ройтерс, че то възнамерява да освободи възможно най-голям брой палестинци, които се намират в израелски затвори.

Според премиера на Катар Ал Тани, спирането на финансирането за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци ще има "катастрофални последици", тъй като ще лиши над 6 милиона души от жизненоважна помощ и хуманитарни услуги.